Проф. Парас Прасад: До 10 години ще лекуваме Алцхаймер и Паркинсон

"Българите имат голям талант и бих искал да им помогна да правят значими изследвания за биофотониката"

Снимка Ани Петрова

Проф. Парас Прасад е директор на Института по лазери, фотоника и биофотоника в Бъфало. Изтъкнат професор е по химия, физика и електроинженерство. Има над 700 научни публикации и книги. Автор е на "Въведение в биофотониката", която е първата книга в света по това ново научно направление. Именно в нея дефинира целите и видовете изследвания в областта. Лауреат е на множество международни награди, включително на Кралския институт по технология на Швеция за неговия пионерски труд. В България е за 23-тата международна конференция по лазерна физика, след откриването на която даде специално интервю за "Новинар", който е първата българска медия, пред която говори.
 

- Проф. Прасад, вие сте организирали шест международни конференции, на които са присъствали най-добрите учени от 20 страни. По време на събитията сте провеждали дискусии за изграждане на глобална инфраструктура за нови технологии. Как оценявате организацията на 23-тата международна конференция за лазерна физика, която се провежда в София тази година? И с какво тази ще е по-различна? 

- Тази конференция е мултидисциплинарна, но фокусът е върху лазерите и тяхното приложение във физиката и технологиите, които се използват за биофотоника.


- Успяхте ли вече да разговаряте с част от вашите колеги от другите държави и да обмените идеи? Бихте ли казали кои са новостите в областта?
 

- Пристигнах в неделя вечерта и в понеделник сутринта проведох няколко много интересни разговора с учени, докато закусвахме. Обменихме опит с учени от Германия и Русия, но се надявам, че до края на престоя ми ще успея да си поприказвам и с други изследователи, за да обменим идеи за развитието на тази област.


- Вие сте един от най-големите специалисти в тази сфера и затова искам да ви попитам дали в скоро време ще можем да лекуваме коварни болести като рака например?


- Биофотониката се използва за диагностициране и превенция. Чрез нея се откриват много болести като рака. Заключенията са, че биофотонката може да помогне и при неврологични проблеми или Алцхаймер и Паркинсон. Биофотониката има важна роля в изследване на този процес.


- Как може да се лекуват Алцхаймер и Паркинсон чрез биофотоника?
 

- Паркинсон, Алцхаймер и други подобни болести се проявяват, когато има лоши (свръхактивни) или липсващи гени. До голяма степен това е наследствено. Ние искаме чрез въвеждане на специални биоактивни вещества и използване на лъчи да възстановим нормалното действие на мозъка.


- Правени ли са опити в тази посока и има ли резултати?
 

- Да, вече сме демонстрирали това на мишки. Можем да третираме при тях този тип неврологични аномалии, включително и болестта на Хънтингтън. Точно сега много активно работим върху изследвания за метод на лекуване на Паркинсон.


- Кога ще можете да го приложите и на хора?
 

- Мисля, че тези болести са много комплексни и се причиняват от повече от един лош ген. Затова трябва да установим колко от тях са причинили аномалиите. Работим с физици и биотехнолози. В нашия екип има химици и инженери. Засега правим добър прогрес, но ни трябва време.


- Алцхаймерът е една от най-страшните болести на нашето време. От нея страдат много хора, сред които има известни личности като писателя Тери Пратчет, който дари голяма сума за изследвания в тази насока. Повече пари ли са нужни, за да се ускори процесът за намиране на лек срещу болестта?


- В САЩ, откъдето съм, тези изследвания се спонсорират от Националния здравноосигурителен институт. Така че те отпускат сериозни средства. Не говорим само за пари. Първата стъпка е да приложим лечението в лабораториите. След това вече започваме да го тестваме на мишки. За да сме сигурни, че има ефект, трябва да го тестваме впоследствие и на по-големи животни, които са по-близки до хората.


- След колко години ще стигне до пациентите?
 

- В Щатите подобно лечение на човек може да бъде приложено след дълго изпитание. Приблизително още 10 години ни трябват, докато изчистим процеса и решим да лекуваме с него пациенти. Трябва да докажем всичко в метода и след това агенцията за храни и лекарства да ни разреши да го извършваме. Това не е бърз процес.


- Имаше идея в България да се направи адронен център за лечение на ракови болести. Как гледате на подобна възможност?
 

- Ракът е много сложно заболяване. Има рак на кръвта, на панкреаса, на мозъка и т.н., като срещу всеки трябва да се разработи комбинация от третиране, която да го повлияе. Това, което ние се стараем да правим, е да атакуваме болестта по няколко начина. Има вариант да се лекува с радиационен подход, с лазери или чрез гените, които са го активирали. Идеята е, че трябва да използваме всичките методи.


- Не е ли по-добре тези гени да бъдат сканирани още когато човек се роди? Така ще предотвратим много последващи процеси...
 

- Да, възможно е и вече го правим. Сега може да се види кои гени са проблемни, но не само на бебетата, а и на ембрионите. Така се знае дали детето е предразположено към различни болести, сред които и рак.


- Вие сте безспорно сред най-великите учени в света. Каква е вашата цел, която сте си поставили за бъдещето, след като сте постигнали толкова много дотук?
 

- Науката прави невероятен прогрес за обществото. Знаете, че имаме нови предизвикателства. И те не са просто за една визия, защото света е малка общност и болестите се развиват много бързо. Нужно е учените да работим заедно, за да помогнем. Наричам го наука без граници. Моето лично предизвикателство е да направя така, че хората да живеят качествено, независимо колко продължително ще е това. Работя за това, което означава, че се опитвам да намеря начини да диагностицирам болестите и да ги лекувам. Затова използвам нанотехнологиите за биофотоника, която да няма странични ефекти.


- Това ли е лечението на бъдещето? Къде остават хапчетата?
 

- Световната здравна организация препоръчва комбинирана терапия. Започвате с фармацевтични лекарства, след това се стига до наномедицина. Бях на лекция, на която говорих за филм от 1966 година, в който се разказва за малка подводница, която се пуска в тялото, за да лекува. Сега ние правим това в действителност. Стараем се да лекуваме само болното място, а не да действаме на целия организъм.


- Какво знаете за България?
 

- Това е второто ми посещение. Първия път, когато дойдох, се срещнах с представители на БАН и Софийския университет. Бях много впечатлен от това, което правят. Българите имат голям талант и бих искал да им помогна да провеждат значими изследвания за биофотониката. Бяха толкова умни и ентусиазирани. Важното е да се знае, че имат нужда от подкрепата на обществото и правителството. Впечатлих се и от студенти, с които разговарях.


- Видяхте ли нещо друго от страната, което ви направи впечатление?
 

- Хората са много мили и аз много ги харесвам. Затова съм тук за втори път. Наистина искам да поддържам близки връзки с научните ви среди. Освен това искам да ви помогна да развивате високите технологии в областта на медицината. Дори скоро ще се срещна с един господин от подобна българска компания. Имам 9 различни компании по света. Една от тях е много успешна и се намира в Париж. Там се лекува рак чрез нанотехнологии и биофотоника. Сега тази компания е публично-частна собственост и на борсата се оценява за 200 млн. евро.


- Възможно ли е да направите такава и тук, в България?
 

- Да, надявам се.


- От какво зависи?
 

- Зависи от няколко неща. Първото е от учените. Следват индустрията и правителството. В САЩ има такава агенция, която спонсорира стартиращи малки компании за хай-тек технологии. Важно е обаче и журналистите да помогнат в този процес. Имате сериозни функции за обществото и трябва постоянно да притискате държавата да отделя средства за подобни инвестиции. 



15.07.2014 г.