Тибетският астролог Александър Хосмо: Станах монах, защото само така можех да получа знания

Александър Хосмо           Снимка Ани Петрова 

Александър Хосмо е роден в Русия. На 16-годишна възраст е започнал своето обучение в манастира в Иволга, един от центровете на будизма и Тибетските науки на територията на бившия СССР. Продължил е в манастира в Менри, в Индия, където учи тибетската традиция Бон. Именно там преминава специализация по Тибетска астрология на тибетски език. Александър Хосмо практикува Дзогчен и е превел на руски много от Ученията в традицията Бон. В момента е директор на Института по тибетска медицина и астрология в Москва. Преди дни пристигна у нас за семинара за Тибетска астрология и геомантия, на който е главен лектор. 

- Г-н Хосмо, какво представлява Тибетска геомантия?

- За нас всичко се състои от време и пространство. Астрологията помага да разберем дали моментът е добър за нещо или не. Геомантията се занимава с хармонизирането на пространството. Астрологията управлява времето, а геомантията пространството. В домовете има много дисхармония. Можем обаче да живеем здрави, ако ги направим хармонично място. Цялото пространство се състои от пет елемента. Това са различни видове енергия. Задачата на геомантията е да ги уравновеси и да има баланс.

- Разкажете ни за Вселената на Костенурката и ни обяснете как приемате цялото пространство и Мандала? 

- Ще започнем с Костенурката. Това е много древен мит, който казва, че цялата Вселена е костенурка, която се трансформира. Приема се, че Буда се е въплътил в костенурка, но е нужно да чуете цялата легенда, за да разберете защо. Това е легенда, която не ти казва отговора изведнъж. Първата фаза е костенурка, която възниква от Изначалната Пустота. В нея се заражда движение. От това идва огънят, а когато се съединят движението и студът, тогава се ражда елементът вода. После тя става по-твърда и се ражда земята. Така имаме пет елемента, които се наричат образно втора костенурка. Съединението между първата и втората костенурка ражда третата, която се изобразява като Мандала. Мандалата е двумерно изображение на дворец. Всяко божество си има отделна Мандала. Тук говорим за Просветлените Божества, не са тези от колелото на Самсара, които са част от нашия материален свят

- Защо Вселената се сравнява с костенурка?

- Защото и при нея се виждат три нива – имаме горна част на корубата, средата, което е живата част и отговаря на нашия свят на хората, и долна част на корубата.

- Били сте монах в няколко манастира в Индия и Непал, какво най-ценно научихте там и защо отидохте?

- Реших да стана будистки монах, когато станах на 16 години. Дотогава се съмнявах. Две години бях монах. В будизма можеш да решиш дали да останеш като такъв, или да се върнеш към обикновения живот. Седем пъти имаш право да направиш това. Станах монах, защото само така можех да получа знания. Обикновеният човек не може да се стигне до тези неща.

- А какво е вашето семейство?

- Руски християни.

- Смятате ли, че будизмът дава отговорите на въпросите, които всеки си задава?

- Не. Не смятам. Това беше етап за мен. Първо бях християнин, но християнството не отговори на въпросите, които имах. После отидох при кришнаитите и известно време ме удовлетворяваха обясненията им. Впоследствие се спрях на будизма, но и там открих противоречия и те не можаха да отговорят на моите въпроси. Накрая намерих традицията Бон – духовната традиция на Тибет, която съществува отпреди 18 000 години. 14 години прекарах в изучаването й и също открих противоречия.

- В момента ръководите Института по тибетска медицина и астрология в Москва. На какво наблягате в работата си?

- Главното е да дам възможност за изучаване на астрология, геомантия и медицина, т. е. тибетските традиционни науки. Това, което изучават студентите, е това, което изучават и монасите в манастирите в Тибет.

- Правите ли астрологични прогнози за света или различни държави?

- Преди правих, но сега вече не.

- Интересно ми е какво предстои на света с всички тези кризи?

- Смятам, че цивилизацията деградира. Хората казват, че има технически прогрес и животът се е увеличил, но не... ние деградираме! Според легендите първоначално човекът е живял няколко хиляди години и е бил много висок. Когато обаче е почнал да трупа грехове и замърсявания, животът и ръстът му намалели. В края на нашата цивилизация човекът ще бъде висок половин метър и ще живее само 10 години. Тогава ще настъпи краят на живота такъв, какъвто го познаваме. Но това няма да бъде истинският край, а начало на нещо ново. Това казват в Бон, тибетския будизъм, даоизма, веданта и другите индийски учения.

- Обратим ли е този процес и могат ли хората да променят своята карма или просто трябва да я изживеят?

- Светът е идеален, абсолютно хармоничен, защото се управлява от закона на кармата. Ако си правил добро, ще ти се случи добро. Ако си правил лошо, ти се случва лошо. Всеки се намира на мястото си. Който е богат, той е заслужил в предишен живот. Който е болен или беден, също го е заслужил. Това е абсолютно хармоничен закон. Но нашата задача е да излезем от влиянието му. В света на Просветените, на Будите, той отсъства. Те живеят в абсолютно блаженство. Нашият рай тук е много временен, а там е вечен.

- Лошото е, че никой не е сигурен, че раят съществува.

- Ако не съществува рай, няма да има никакъв смисъл от нашето съществуване. Ако няма нищо след смъртта, то значи няма смисъл от това да живеем този живот в тези тела.

- Казахте, че добрите отиват в рая, а лошите?

- Лошите остават тук.

- Какъв е вашият съвет към хората, които искат да живеят хармонично?

- Да вършат добри дела! Ако вършат лоши неща, ще им се случват лоши неща.

- Имате ли наблюдения за кармата на България и за хората?

- За мен няма разлика между Русия и България. Тук съм само от три дни и не мога да направя прогноза.

- Имаше политическо противопоставяне между двете държави, въпреки че сме много близки.

- От религиозна гледна точка се смята, че в Горните светове постоянно има война. Боговете и полубоговете постоянно воюват и ние сме като в сериала "Междузвездни войни". Тези неща влияят на събитията на Земята.

- Кои са тези светове?

- Не говорим за света на Просветените, а за тези, които са в материалната Вселена - Самсара. Това са светът на боговете и полубоговете. Ние се намираме в средния, където са хората и животните. Под нас са светът на гладните духове и адските светове, където е горещо или студено. Това според тибетските традиции е колелото на Самсара.

- Каква е ролята на човека в този свят?

- Смята се, че ако хората правят добри неща, боговете печелят. Добрата ни карма влияе върху тях, а ако правим лоши неща, полубоговете печелят. Те са много агресивни, може да ги приемаме като лоши извънземни.

- На по-високо ниво няма ли размиване между доброто и лошото?

- В света на Просветлените няма разделение на черно и бяло. Иначе в материалния свят има. Но доброто не може без лошото. Разделението е само в нашия Ум. Човек е много повече от Ум. Той притежава природата на Просветлено същество, на Буда, но това е като потенциал, който можем да проявим само ако се занимаваме с медитация. Всъщност ние не сме нито добри, нито лоши, ние сме абсолютно блаженство.

- Дали е вярно, че всеки човек е част от общата енергия?

- Имам отговор на този въпрос, но не искам го да кажа. Всеки трябва да стигне сам до него, защото така ще ти отнема победата. За този въпрос е важен процесът, а не отговорът.
                                       
                                                       
ноември 2014 г.