Светла Иванова: Надеждата може да се превърне в нашия източник на сила


- Светла, искахме да направим интервю с Вас, защото смятаме, че в това трудно време ни е нужен лъч надежда, а вашата дейност и нагласа за света са точно такива. Как приемате тази неприятна ситуация с пандемията? 

- Благодаря за поканата! Нека обясним на хората първо защо смятате моята дейност за такава. Това, което правя в момента са онлайн йога практики, а хората прекарват повече време в къщите си. Освен това пиша интерактивна книга с поредица медитации за големи и след първата ни изолация излезе „Вълшебна книжка“ III и диск с релаксации за деца и родители. Доказано е, че действат отпускащо, а всички имаме нужда да свалим стреса по някакъв начин, ако може с грижа за здравето ни.  

Сега повече от всякога надеждата може да се превърне в нашия източник на сила. Тя винаги е била пътеводна светлина и в моя живот, дори и в най-трудните моменти.

Приемам ситуацията отново с надежда, със смирение, търпение, отговорност, предпазливост и притеснения. Смирение и търпение, защото няма как да се бунтуваш срещу нещо, което не зависи от теб и не можеш да промениш. Отговорност и предпазливост заради желанието ми да опазя себе си и близките ми, предвид положението на здравната ни система, на последиците, които може да нанесе в организма ни тази непозната напаст. Притеснения, които са нормални и свързани със здравето ни, работата, която може временно да загубят повечето хора, но не и страх. Използвам страховете си само, за да ме държат будна за това, което може да се случи, но не и като нещо, което да ме накара да се панирам. 

 - Как можем да разглеждаме вируса - като време, през което да анализираме мисленето си и да се научим на повече смиреност, духовност, алтруизъм и любов към нас и ближните, или като наказание? Някои дори смятат, че е и конспирация. 

- Не искам да налагам своето мнение. С вирус или без вирус някои винаги са виждали чашата си полупразна, а други – полупълна. Човек може да учи уроците си по различен начин и да използва времето си, както намери за добре. Сега поне всеки има повече свободно време, за да пренареди приоритети си, ако още не е. Но не съм и от тези, които казват: „Да става каквото ще става“.

Хората обаче не съм забелязала да стават по-смирени, а по-скоро по- озлобени и изнервени, когато нямат яснота, доходи и сигурност. Затова релаксациите могат да помогнат да свалим стреса, да бъдем по-спокойни, да работим върху себе си, върху емоциите си. Виждам, че всички излизат от залата за йога по-усмихнати. Много хора ми пишат с благодарност и за практиките, които правя онлайн, значи имат положителен ефект. Но както знаете, само с „пост и молитва“  не се лекуват хората, нито се случват чудеса.  

- Занимавате се активно с йога. Как различните духовни и физически практики могат да ни помогнат да се запазим в тази ситуация? 

- Със самодисциплина на тялото и на психиката ни. Йога предлага и двете. С физическите упражнения против обездвижване, с релаксациите за отпускане на ума ни, както и с техниките за дишане можем да си бъдем полезни.


- Какво можем да правим вкъщи? 

- Да бъдем дисциплинирани и самодисциплинирани. Да държим мускулите си във форма с упражнения и ходене пеша поне по час и половина на ден, за да не атрофират и да ни служи тялото безпроблемно. Да се къпем със студена вода, или поне редувайки я с топла, за да се каляваме. Да ставаме рано.

С две думи – да държим организма си в тонус. Да не се отпускаме. Да не се оплакваме. Да не търсим винаги комфорта, а да си създаваме и дискомфорт понякога, за да не се разнежим прекалено много и после да се панираме при най-малкото предизвикателство. Да се връщаме към това, което са правили нашите родители, за да се научим да оцеляваме, което е в животинската ни природа.

- В едно интервю казвате: „Общото между музиката и йогата според мен е усещането за душевен комфорт. То е реално и всеки може да го почувства, защото резултата е положителен. Човек се чувства добре и е по-добър". В тази логика - каква музика препоръчвате да слушаме, за да се чувстваме добре и вибрациите да са положителни и високи? 

- Зависи от вкуса ни. Така, както всеки сам за себе си знае кои са любимите му дейности и кое би му помогнало да се чувства добре, така и с музиката. Не можем да наложим на един рапър, примерно, да слуша класическа музика, ако тя не му въздейства добре. Има обаче доказани свойства на музиката с вибрация 432Hz, която е в синхрон с природата, не е агресивна и действа наистина успокояващо. Последният ми албум „По пътя“ се опитах да направя точно с тази цел – да създам музика за сетивата, която да ни изпълва с жизнена енергия и одухотвоерение. Затова съм прибегнала до разработки на народни песни и мантри в съвременен прочит, песни с релаксация и други, които да имат положителни послания и носят красота и смисъл.


- Дайте съвет с какви упражнения могат да започнат хората, които искат да поддържат тялото и духа си. 
 

- Има много упражнения от йога, които бих могла да ви препоръчам. Като започнете от лесните т.н. паванмуктаасани, които премахват всякакви блокажи. Те са в 3 серии. Първата - за раздвижване на ставите, с анти-ревматично действие, втората - за укрепване на храносмилателната система и последната, която засилва работата на белия дроб и сърцето, помага също при скован гръб, проблеми с таза и липса на тонус. Слънчевият комплекс е също много добър вариант. Може да ги намерите в YouTube канала ми: https://www.youtube.com/user/svetlaivanovabg

Там може да чуете и някои от 18-те медитации от новата ми книга, която завършвам за свързани с различните качества добродетели, които са ни необходими, за да се развиваме и напредваме в нашата медитация. Релаксации с тибетски пеещи купи за лесно заспиване, анти-стрес и всички медитации от поредицата може да намерите в Онлайн платформата в личния ми сайт: www.svetlaivanova.com.

- Много е ценно, че във вашия Youtube канал и Facebook страница има възможност да се слушат водените от Вас медитации и релаксации. Обяснете на читателите ни какви са ползите от тях. 

- Ползите са много, но най-общо да се научите да успокоявате ума си, да си давате почивка от постоянните мисли, лоши новини и планове и така да свалите нивото на стреса.


- Какви други практики предлагате във вашия център и могат ли да се изпълняват online? 

- В Salt&Art (www.saltart.bg) предлагаме халотерапия, спелеотерапия с хималайска сол, релаксация  в хамак, въздушна йога със солна инхалация, изобщо всичките ни практики включват солна инхалация заради антимикробното действие на солта. Наблягаме на много алтернативни, холистични, индивидуални терапии – аюрведа масаж, тай-масаж, прана зареждане и изчистване, вибро-акустичен масаж с тибетски пеещи купи и др. Когато човек се научи да се отпуска и да си дава почивка, да спира за малко и да осъзнава това, което му се случва, много по-лесно може да пренареди приоритетите си и да се освободи от излишния товар, за да се съсредоточи върху това, което му носи радост. 


- Създател сте на проекта "Тананикаща йога за деца", в който съчетавате музика и йога. Колко е важно най-малките членове на обществото също да намерят отдушник от насъбралия се стрес и изолация? А и не само в тази обстановка? Доколко това помага за хармоничното им израстване и възпитание? 

- Децата от малки е добре да се учат да редуват активностите с почивка. Избрах третата си „Вълшебна книжка“ да е с приказни релаксации, защото ние, родителите, и учителите често забравяме, че децата ни също като нас имат нужда от такава. Игри, подреждане, телефони, компютри, спорт, детска градина или училище, уроци и домашни изискват много енергия. Свободно избираемите дейности, гледането на телевизия, или други сетивни развлечения, които си мислим, че ги разтоварват, също не оставят нито свободна минутка за отдих на тялото и ума им.

Релаксациите и оцветяването на рисунките като начин за детска медитация ще дадат на вас и децата ви възможност да прекарате време със себе си, да опознаете вътрешния си свят, намалявайки безпокойството, а ако е време за спане - да ви подготвят и предразположат за спокоен и качествен сън.

Често в часовете ми по въздушна йога за по-големите и Тананикаща йога за по-малките наблюдавам това, че някои деца идват изморени и сами искат да им разкажа приказна релаксация за почивка.

Както при възрастните, така и при децата, натрупаното напрежение понякога се превръща в агресия, стрес, превъзбуда, трудно заспиване, или ни прави по-раздразнителни. Нередуването на дейност с почивка бързо изчерпва енергията ни и понякога вместо да ни измори приятно, ни натоварва излишно. Целта на тази книга, а и изобщо на проекта ми Тананикаща йога съчетаващ музика, приказни релаксации и упражнения, е да противодейства на някои напрежения, с които всички сме запознати, а тези три подхода, особено съчетани, винаги действат положително.

 

- С каква нагласа или мисъл се събуждате и заспивате всеки ден? 

- С нагласата да направя нещо хубаво и полезно за себе си, близките и околните. И винаги с мисълта, че най-доброто предстои.

 

- Един много изтъркан и може би за мнозина ненужен въпрос, но все пак: Какъв е смисълът на живота за Вас? 

- В това да намериш своето място в него, това което те прави удовлетворен, щастлив и полезен.


- Напоследък, като че ли сте се фокусирала върху духовните и физически практики. Да очакваме ли скоро нова песен, кино проект или книга от Вас? 

- Да, четвъртата ми „Вълшебна книжка“, този път за пораснали с 18-те медитации към нея е новият ми проект, който ще излезе до края на годината и ще бъде хубав подарък за всеки, който реши да направи нещо полезно за себе си или приятел.


- И накрая – вашият съвет да се чувстваме щастливи, хармонични и здрави? 

- Моята рецепта за щастие винаги е била една, ще я споделя с вас – да намерите някой, който да обичате и нещо, което обичате да правите. И да полагате грижи за тях. Съжителството и любимата работа са всъщност къртовски труд, но ако сме сигурни, че сме направили правилния избор с радост им се посвещаваме.

Накрая споделям с вас една от най-слушаните ми медитации с тибетски купи, която създадох по време на първата изолация за преодоляване на страховете и стреса. Сигурна съм, че ще е полезна за читателите ви. Още над 50 йога практики, релаксации и най-новите медитации за промяна към книгата ми може да откриете в Онлайн платформата в сайта ми.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5sRmXHRNjG8&t=7s

07.11.2020 г. Vajno.bg


Коментари