Проф. Димитър Димитров: До месеци може да имаме успешна терапия срещу COVID-19



Димитър Димитров е роден в Стара Загора. Завършва Химическия факултет на Софийския университет, след което защитава докторска дисертация в Института по биофизика на БАН през 1984 г. 

От 1990 г. работи като старши изследовател в Националните институти по здравеопазване в САЩ. През 2017 г. му е поверена изключително важната задача да създаде Център по терапевтични антитела в Университета в Питсбърг, където понастоящем работи като негов директор и професор по медицина. Съвместно с профеор Джон Мелърс основава и компания за разработване на антитела срещу вируси и рак – Abound bio.

Екипът му е създал антитела срещу форми на левкемии, MERS-CoV, Денга, Хендра и Нипа вируси. Погледите на научната общност са приковани към българина, тъй като вече изпитват създаденото от него и колегите му лекарство срещу COVID-19. В специално интервю за Vajno.bg той разказва докъде стигнаха клиничните тестове, кога можем да очакваме терапията и как да се предпазваме от Коронавируса.


– Д-р Димитров, с голямо вълнение разбрахме, че сте част от екипа, който е успял да изолира най-малката до момента биологична молекула, която напълно неутрализира вируса SARS-CoV-2, който е причината за COVID-19. Разкажете ни как се стигна до този пробив и какво следва от това? 

– От дълго време участваме в откриването на лекарства, базирани на антитела срещу вируси и рак. Когато вирусната последователност стана достъпна през януари, ние знаехме какво да направим по възможно най-бързия начин, така че през февруари идентифицирахме първите антитела срещу SARS-COVID-2. Те бяха с различен размер – някои са стандартните, а други са по-малки и съдържат само часта от антителата, която е най-важна за свързването с вируса. След това ги тествахме, за да открием кои са най-мощните. Резултатите показаха, че това са ab1, което е стандартно антитяло, и ab8, което е по-малкото. Интересното в случая е, че ab8 е по-мощно от ab1. По-важна е възможността ab8 да се използва по различни начини, включително инхалация. На този етап инхалацията все още се изследва и стандартният начин е чрез интравенозно инжектиране. И двете антитела ще бъдат тествани при хора и ако те са безопасни и ефективни, както очакваме въз основа на нашите експериментални данни, тогава те могат да бъдат използвани както за профилактика, така и за терапия на COVID-19 още в началото на следващата година.
 
– Вече се провеждат изпитания с лекарството Ab8 (макар и само на животни). Какво показват данните и кога можем да го очакваме в производтсво? 

– Данните са много обещаващи. Те показват, че дори при много ниски дози, само 2 mg антитяло на kg тегло (тествано на животни) ab8 е все още високо ефективно. Това означава, че за човек даже около 100 mg може да има ефект. Възможно е да използваме по-висока доза за всеки случай например около 1 g. Вчера голяма компания, Regeneron, представи данни за антителата си, използвайки „коктейл“ от двете за обща доза от 2,4 g в една група и 8 g в друга. Данните изглеждат обещаващи. Надяваме се, че ab8 може да се използва самостоятелно при по-ниска доза и пак да бъде ефективен.

– Проф. Димитров, видяхме, че президентът Тръмп постъпи в болница. Появи се информация, че го лекуват с експериментална терапия на компанията Regeneron. Да не би да става въпрос точно за вашите антитела ab8 и ab1? 

– Не, но тези антитела са подобни на ab1 и донякъде на ab8. Просто Regeneron е голяма компания и има бърза и добра производствена практика, което й позволява да създаде медикаменти за много хора. Иначе принципът на антителата е същият. 

– Как ще се приема медикаментът? 

– Стандартният начин е чрез интравенозно инжектиране. Ние, както и други екипи, обаче работим, за да направим възможно прилагането чрез вдишване или подкожно.

 – Евентуално негово приложение означава ли, че не е необходимо да чакаме създаването на ваксини и скоро ще можем да се върнем към нормалния си живот от преди избухване на пандемията? 

– Не, ваксината е много по-евтина, така че може да бъде произведена в милиони, дори милиарди дози, което сега правят много компании. Антитялото има голямо предимство – то може да се използва като лекарство за вече заразено лице. В този случай ваксината не е ефективна като лекарство, тъй като отнема няколко седмици, докато човешката имунна система произведе антитела, които могат да бъдат ефективни или не. Лошото е, че при тази кратковременна инфекция може да е твърде късно. 

– Установено ли е вече точно как се предава Коронавирусът? Как точно става? Големият въпрос (В САЩ , България, а и по света) предпазват ли маските? И въобще какъв е вашият съвет, за да се пазим? Може би да наблегнем на имуностимулиращите добавки или? 

– Както повечето вируси, причиняващи респираторни инфекции, този вирус се предава главно по въздушен път и чрез допир със заразени повърхности. Затова се използват маски, повърхностите се дизенфикцират и ръцете се мият със сапун и топла вода. В зависимост от вида на маската, тя може да предпази напълно или частично, а може и изобщо да не предпази и да създаде илюзорно чувство за сигурност. Тези маски, които аз използувам, предпазват само частично и затова внимавам да спазвам разстояние от поне два метра до непознати хора – винаги предполагам, че те могат да бъдат заразени. Много важно е, че маските също предпазват незаразени хора от тези, които са заразени и особено, когато говорят и са близко, те могат да заразят по въздуха. Д-р Тони Фаучи, който е Директор на Националния Институт по Алергия и Инфекциознни Болести тук, и с който сътрудничех по ХИВ, когато бях в NIH, приема витамини Д и С, за които има някои клинични данни, че помагат за други вируси и счита, че не е необходимо да се приемат имуностимулиращи добавки. Аз лично приемам мултивитамини. Не като учен – аз взимам много чесън с голяма доза витамин С, 1 г два пъти дневно, плюс добавки за вкус като мед, лимонов сок и кисело мляко. Правя това в момента, в който се появят първите признаци на настинка – при мен работи много добре и не помня настинка от много години за което съм благодарен на моя колега от БАН, д-р Сава Бачев, който ми даде този съвет. Отново казвам – нямам научни данни за това, само споделям моя личен опит.  

– През годините екипът Ви е открил мощни антитела срещу много други инфекциозни заболявания, включително MERS-CoV, Денга, Хендра и Нипа. Вие имате огромен опит и без да навлизаме в теории на конспирациите, но бих Ви помолил да ни обясните вашата гледна точка за COVID-19. И с какво той е по-различен от останалите? 

– SARS-CoV-2 е просто още един коронавирус, така че научно по отношение на структурата и функцията си е много подобен на другите известни коронавируси. От наша гледна точка обаче основната разлика е, че той се предава от човек на човек много ефективно и причинява смъртност, макар и умерена в сравнение със SARS-CoV и MERS-CoV. За съжаление, в много случаи хората може да нямат симптоми и да не знаят, че са заразени. По този начин има опасност да предадат вируса на други.

 – Правилни ли бяха мерките, които се взеха по света и имате ли наблюдение за България, въпреки че от години живеете и работите в САЩ? 

– Мисля, че най-добрите мерки бяха взети в Китай, въпреки че те също можеше да бъдат по-бързи, което щеше да ограничи предаването на вируса по-рано. Доколкото знам, през последните няколко месеца там няма нови инфекции. Тъй като този вирус причинява остра инфекция, която след няколко седмици или се изчиства, или човекът умира, следователно, ако е имало пълно блокиране за месец или два, той можеше да бъде елиминиран. Не е като ХИВ, който причинява хронична инфекция и не може да бъде отстранен от тялото на човек, след като се зарази. Но това е само от научна гледна точка. Различни страни предприеха различни мерки, водещи до различни резултати. Правителствата трябва да се уверят, че икономиката продължава да работи и т.н. Така че е много сложно и не съм в състояние да преценя дали мерките са били правилни, тъй като сега е много по-лесно да погледнем ретроспективно и да предложим какво би могло да се направи. Ситуациите обаче се променяха бързо и в зависимост от конкретната държава те бяха различни, затова мерките по това време изглеждаха подходящи, а сега може да не изглеждат най-добрите.

 – Ще се появи ли в близко бъдеще по-страшен и смъртоносен вирус и как можем да се предпазим? 

– Възможно е и вече работим върху антитела, които биха могли да бъдат ефективни срещу такива вируси, така че ако започне ново огнище, веднага можем да получим антителата и да спрем разпространението на вируса.
 
– И накрая – разкажете ни за дългия си професионален и успешен път в САЩ и високата оценка, която Ви дадоха, назначавайки Ви за директор на Центъра за терапия с антитела. 

– Бях поканен да се присъединя към Националните здравни институти (NIH) преди 30 години като гостуващ учен, който да работи по ХИВ. Постепенно обаче започнах да разработвам антитела срещу рак, тъй като бях в Националния институт по рака (NCI), който е най-големият институт в NIH. Моята група разработи много антитела срещу вируси и рак, някои от които спасиха живота най-вече на деца. Впоследствие бях поканен от професор Джон Мелърс, който е ръководител на отдела за инфекциозни болести както в Университета в Питсбърг, така и в Медицинския център на Университета в Питсбърг (UPMC), за да създам Център за терапевтични антитела (CAT). Медицинския центер който е един от най-големите доставчици на здравни услуги в САЩ, осигури финансиране за центъра и оттогава основната ни мисия е да разработваме лекарства, базирани на антитела срещу важни медицински нужди, най-вече рак и инфекциозни заболявания. Разработихме редица антитела срещу ракови протеини и SARS-CoV-2. С д-р Мелърс стартирахме компания миналата година, Abound bio, която също разработва подобни терапевтични антитела. 


4.10.2020 г. Vajno.bg


Коментари